Standard för Norsk Skogkatt

Typ - Kropp

IDP - 25 poäng FIFé - 25 poäng
En stor katt, kraftfull och muskulös. Lång kropp med kraftig benstomme. Högbent, bakbenen är något högre auml;nframbenen. Väl rundade tassar.

Stor och kraftigt byggd, lång och smidig. Solid benstomme. Högbent där bakbenen är högre än frambenen.

Huvud

IDP - 15 poäng FIFé - 20 poäng
Liksidig triangel. Välutvecklad haka. Rakprofil som övergår i flatpanna (OBS! EJ hjässan). Bakhuvudet är svagt rundat(mot nacken). Trekantigt, där alla sidor är lika långa. Lång rak profil utan stop, god haka.

Ögon

IDP - 10 poäng FIFé - 5 poäng
Stora, svagt mandelformade och något snedställda. Alla färger är tillåtna (behöver ej vara enfärgade) oberoende av pälsfärg. N.S. är en alert katt med "vilt uttryck" (rovdjursblick) vilket är speciellt för rasen.

Stora, öppna, svagt snedställda. Alert uttryck. Alla färger är tillåtna oavsett pälsfärg.

Öron

IDP - 10 poäng FIFé - 10 poäng
Stora och spetsiga, öppna vid basen. Högt placerade med en öronbasbredd mellan öronen så att örats ytterlinje följer huvudets linje ner mot hakan. Mycket hår växer ut ur öronen. Tofsar på öronen är önskvärt.

Höga och öppna, med god vidd vid basen. (EJ högt placerade). Ytterlinjen av örat följer linjen av huvudet ner till hakan. Med "lodjurstofsar". Långt hår växande ut ur örat.

IDP - Pälskvalitet

FIFé - Päls

IDP - 20 poäng FIFé - 25 poäng
N.S. är en semilånghårskatt med lång, grov, vattenavstötande och blank överpäls. Underpälsen är tjock och kan vara ullig. Yvig krage. Välutvecklade knickers på bakbenen. Pälsen är kortare på skulderpartiet och över nacken. På sommaren är pälsen kortare då underpäls, krage, skjortbröst och knickers är mindre utvecklade. Svanshårens längd visar dock att det är en semilånghårskatt.

Semilång, underullen är täckt av en glatt, vattenavvisande överpäls. Dessa glossiga hår täcker ryggen och sidorna. Lång krage, fullt skjortbröst, skägg fallande triangulärt från käkarna, knickersbyxorna på bakbenen har inga täckhår då benen är skyddade av svansens långa hår. På sommaren är pälsen oftast kort, skjortbröst, krage och skägg saknas,därför att underpälsen ej är fullt utvecklad. Bara de långa håren på svansen avslöjar att det är en långhårskatt. Vinterpälsen utvecklas på hösten, man kan se det på den mera utvecklade underullen.

Anmärkning: På kattungar utvecklas täckhåren vid en ålder mellan 3-5 månader. Full utveckling av pälsen kan ta upp till 2 år. Det viktigaste är typen och pälskvaliteten, av liten betydelse är färgen och mönstret.

Svans

IDP - 10 poäng FIFé - 10 poäng
Lång och yvig. Skall räcka till nedersta nackkotan.

Lång och buskig. Bör nå till nacken.

Kondition

IDP - 10 poäng FIFé - 5 poäng
 

Välpresenterad och välborstad.

IDP - Pälsfärg

FIFé - Färger

IDP - 0 poäng FIFé - 0 poäng
Alla färger är tillåtna utom de som tyder på främmande rasinblandning. Tillåtna mönster för N.S är tigré, tabby och spotted. Mönstrets klarhet får ej inverka på bedömningen. Alla färger och mönster är tillåtna med eller utan vitt. Mängden och fördelningen av vitt har ingen betydelse.

Speciell tabell finns. Generellt sett är alla färger tillåtna utom siamfärgade samt choklad, lila, fawn och kanel.
Nosspegel och trampdynor: Passande till pälsfärgen. Agoutikatter har en markering runt nosspegeln.

Generellt IDP

 
N.S. tar flera år att bli fullt utvecklad.

Fel IDP

Fel FIFé

Runt eller fyrkantigt huvud. Ej liksidigt triangelformat huvud. För djupt liggande ögon. Profil med stop. Pinch. För liten Och för fint byggd (typ). Korta ben. Kort svans. Torr päls. Saknad av över- eller underpäls. Ej tillåtna färger t ex choklad, lila, cinnamon, fawn och himalayamönster.

Runt eller fyrkantigt huvud, kort nos, bruten profil (stop), små öron, för mycket vidd mellan öronen. För liten och för fint byggd (typ). Korta ben, kort svans. Torr päls, tovor i pälsen, avsaknad av täckhår.