Häng med på en foto-tur!

Hej hopp! Jag heter Mamosh, och som ni ser på bilden så är jag en vit, rödögd hermelinkanin. (Det finns blåögda, vita hermelinkaniner också). Jag har nästan precis fyllt tre år då bilderna är tagna, så jag är fullvuxen. Jag väger ca 1,1 kg och till storleken är jag lite större än ett marsvin.

Jag är ganska nyfiken av mig. Matte försökte filma mig med videokamera, men varje gång hon startade den hoppade jag genast dit för att undersöka det surrande ljudet, så det blev bara min nyfikna nos som fyllde hela bildrutan! Ingen vidare videofilm, tyckte matte. Efter flera timmars försök så gav hon upp och hämtade sin vanliga kamera istället. Några av de bilderna har jag lånat för att visa er nedan!

Här ser ni ett av mina favoritställen, ryggstödet på soffan! Här sitter jag och sover ibland. Det är väldigt praktiskt, man har uppsikt över hela rummet! Matte var lite orolig att jag skulle ramla ner de första gångerna då jag hoppade dit, men jag gillar att klättra och balansera på olika saker så det var ingen konst att sitta på ryggstödet....

Mums! Matdags.... Vad bjuder matte på idag då? Min favoritmat är kaninpellets, havregryn, rågbröd och All Bran flingor med extra fibrer. Sen får jag en del andra godsaker också förstås, matte säger att jag är en riktig liten godisgris. Så fort hon prasslar med något vid matbordet så hoppar jag upp till henne och klänger på hennes armar. Jag vill också smaka! Ost, bröd, morot, päron, naturliga jordnötter, marsipan, kexchoklad.... hmmm. Matte gillar nog inte att jag berättar det, för det är egentligen inte all mat som är lämplig för kaniner.... Men jag ger mig inte förrän jag fått en liten bit av allt det som hon äter. Kan hon äta det så kan väl jag! (Matte har tyvärr inte riktigt samma åsikt om det...)

Ooops! Inte ens på toaletten får man vara ifred från mattes kamera. En kattlåda använder jag, men bara om matte har kattsanden Everclean i den. Någon annan kattsand vill jag inte använda, då bytar jag toalettplats till golvet tills matte skaffar rätt kattsand.

Visst ser jag väl vig ut på bilden? Ett graciöst litet skutt över lådans kant!

Renligheten är viktig! Jag tvättar mig flera gånger om dagen för att hålla pälsen i fint skick. Även tassarna behöver tvättas då och då.
Det hände en gång att jag smög ut i förrådet och kröp in i en smal springa bakom en massa saker. Där hade nog ingen rengjort på länge, för när jag kom ut igen var jag alldeles grå i pälsen. Då var matte tvungen att bada mig, men det var faktiskt ganska mysigt det också. Sedan dess har jag hållit mig ren, så jag har inte behövt bada fler gånger.

Jag gillar andra djur också. Det är kul med lite liv runt omkring. Guldhamstern Lina och jag har träffats några gånger i soffan, och det har varit mycket spännande. Vi kommer bra överrens! Fast vi har förstås väldigt olika intressen. Lina vill helst gräva sig ner under kuddarna, men jag föredrar att sitta ovanpå dem.

Marsvin har jag också fått träffa, ute på golvet. Så länge vi har stor plats går det bra. Vi kan leka ihop en liten stund, men sen vill jag dra mig tillbaka och marsvinen har annat för sig.

När ni nu sett bilderna ovan så tror ni säkert att jag är en snäll liten kanin. Jag har ju inte berättat om alla bus jag hittar på. Jag kan vara en riktig buse ibland, det är kul att reta matte! En liten tuffing i keps! Ja, det tycker matte att jag är.
Men jag tycker mycket om att gosa och bli klappad också. När matte sitter i soffan och ser på TV hoppar jag upp och sätter mig bredvid henne. Då vill jag bli klappad, och där kan jag sitta länge, länge... Det är verkligen mysigt! Men jag vill absolut inte bli fasthållen, och inte sitta i knäet, då känner jag mig innestängd. Jag vill vara fri och själv bestämma när jag ska gå och komma, och vad jag ska göra.
Hejdå! Hoppas vi ses snart igen!

Till kaninen Ninas fotoalbum
TILLBAKA till kaninhörnan